(untitled) (Applied History Journal of Merong Mahawangsa, 2023)
ABSTRAK Tidak dapat dinafikan lagi bahawa perpaduan kaum di Malaysia belum lagi utuh. Perasaan curiga antara kaum masih lagi wujud kerana sesetengah masyarakat yang terpengaruh dengan sentimen perkauman yang sering dihujahkan oleh pihak-pihak tertentu termasuklah ahli politik. Hal ini telah menyebabkan masyarakat di Malaysia kurang memahami budaya masyarakat lain malah takut untuk bergaul dengan kaum lain. Kepelbagaian budaya di Malaysia perlu diraikan oleh setiap masyarakat di Malaysia dengan berusaha untuk memahami budaya kaum lain. Animasi Upin dan Ipin memainkan peranan dalam mempromosikan budaya majmuk di Malaysia dengan memaparkan perasaan kasih sayang dan keharmonian rakyat Malaysia, malah telah diangkat sebagai duta mahabbah. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti dan menganalisis nilai-nilai pendidikan budaya yang terdapat dalam animasi Upin dan Ipin yang dapat membantu dalam membentuk perpaduan di Malaysia terutamanya dalam kalangan kanak-kanak. Kajian berbentuk kualitatif ini menggunakan kaedah analisis kandungan sebagai reka bentuk kajian untuk menyerlahkan nilai pendidikan budaya dalam animasi Upin dan Ipin berdasarkan pandangan Teori Sosiolisasi. Hasil kajian mendapati bahawa nilai budaya yang terdapat dalam animasi Upin dan Ipin memberikan pengetahuan yang baharu tentang kepelbagaian budaya di Malaysia, serta penting sebagai satu usaha memupuk perpaduan di Malaysia. ABSTRACT It can’t be denied that racial unity in Malaysia is not perfectly intact. Feelings of prejudices among races still exist due to the influences of racial sentiments that often argued by certain parties including politicians. This has created lack of understanding among Malaysian regarding other culture and even afraid to mingle with other races. Cultural diversity needs to be celebrated by every community in Malaysia through understanding of the culture of every Malaysian. Upin and Ipin animations play a role in promoting pluralistic culture in Malaysia by displaying the feelings of love and harmony as Malaysians, and have even been appointed as ambassadors of love. Therefore, this study aims to identify and analyze the values of cultural values found in Upin and Ipin animation that can assist forming unity in Malaysia especially among children. This qualitative study uses the content analysis method as a research design to highlight the value of cultural values in Upin and Ipin animation based on the view of Socialization Theory. The results of the study found that the cultural values found in Upin and Ipin animation provide new knowledge about cultural diversity in Malaysia, as well as being important as an effort to gain unity in Malaysia.