(untitled) (Applied History Journal of Merong Mahawangsa, 2023)
ABSTRAK Rukun Negara adalah deklarasi falsafah kebangsaan yang telah diwujudkan sejak berpuluh tahun yang lalu. Ia mempunyai matlamat untuk memastikan masyarakat berbilang kaum di negara ini dapat hidup harmoni dan bersatu padu. Kajian dan tulisan mengenai Rukun Negara agak terhad terutamanya berkaitan kesedaran dan penghayatan generasi muda. Walaupun terdapat usaha untuk mengukuhkan kesedaran masyarakat dari masa ke semasa, kita masih belum jelas dengan keberkesanannya. Tujuan kajian ini adalah untuk menjawab persoalan mengenai tahap pengetahuan generasi muda terhadap gagasan ini. Kajian tinjauan telah dijalankan dalam kalangan mahasiswa yang berusia dalam lingkungan umur 20 hingga 25 tahun. Rasional pemilihan mereka adalah kerana merekalah yang akan mencorakkan dan seterusnya menerajui negara di masa depan. Jika sekiranya mereka mempunyai kesedaran yang tinggi, maka ia merupakan satu petanda yang sangat baik kepada negara. Ini akan menjadi asas dalam usaha untuk memantapkan penggunaan Rukun Negara sebagai wadah perpaduan dan kemajuan negara. Dapatan daripada tinjauan terhadap 240 responden menunjukkan generasi muda mempunyai pemahaman yang agak baik berkaitan Rukun Negara. Secara keseluruhannya, mereka mampu untuk menjawab persoalan asas berkaitan Rukun Negara dengan sebaiknya. Ini menunjukkan teras kepada pembentukan jiwa generasi muda untuk pengukuhan perpaduan sudah wujud, maka usaha seterusnya perlu dilaksanakan dengan baik. Kajian ini sangat signifikan dalam memberikan pemahaman mengenai status pengetahuan generasi yang bakal menjadi pemimpin negara pada masa depan terhadap falsafah kebangsaan. ABSTRACT Rukun Negara is a declaration of national philosophy that has been created for decades. It has the goal of ensuring that the multi-racial community in this country can live in harmony and unity. Studies and reviews on Rukun Negara are quite limited, especially in relation to the awareness and appreciation of the younger generation. Although there are efforts to strengthen community awareness from time to time, we are still not clear about the effectiveness of those efforts. The purpose of this study is to answer questions about the level of knowledge of the young generation about this idea. A survey was conducted among students aged between 20 and 25 years old. The rationale for their selection is that they are the ones who will shape and lead the country in the future. If they have high awareness, then it is a very good sign for the country. This will be the basis for efforts to strengthen the use of Rukun Negara as a vehicle for national unity and progress. Findings from a survey of 240 respondents show that the younger generation has a relatively good understanding of Rukun Negara. Overall, they are able to answer basic questions related to Rukun Negara well. This shows that the foundation for the formation of the soul of the young generation for the strengthening of unity already exists, so the next effort needs to be implemented well. This study is very significant in providing information on the level of knowledge of national philosophy among the young generation that will become future leaders.