(untitled) (Applied History Journal of Merong Mahawangsa, 2024)
Antropologi adalah kajian yang mendalam tentang manusia, termasuklah segala aspek kehidupan dan kebudayaannya. Ia merangkumi pemerhatian dari segi budaya, bahasa, kepercayaan, adat istiadat, serta cara hidup manusia. Dalam ilmu antropologi, kita mempelajari bagaimana manusia berinteraksi dengan persekitaran fizikal dan sosial mereka, serta bagaimana perkembangan budaya dan sosial mempengaruhi identiti dan tingkah laku manusia. Antropologi memainkan peranan penting dalam membantu memahami sejarah dan perkembangan manusia dari masa lampau hingga ke masa kini. Ia juga mengkaji perbezaan antara kumpulan manusia dari pelbagai budaya dan latar belakang, serta bagaimana faktor-faktor seperti sejarah, agama, dan persekitaran alam mempengaruhi kehidupan dan kebudayaan mereka. Dengan menggunakan kaedah penyelidikan lapangan dan analisis data, antropologi membantu kita mengenal pasti corak dan pola dalam masyarakat manusia serta menyumbang kepada pemahaman yang lebih baik tentang kepelbagaian budaya dan perbezaan antara kumpulan manusia di seluruh dunia. Artikel ini adalah mengenai kursus pengantar antropologi yang ditawarkan dalam Program Sarjana Muda Sejarah Gunaan di UUM. Penerangan serba sedikit mengenai definisi, sejarah kemunculan awal bidang antropologi, subbidang utama antropologi, mengapa perlu belajar antropologi dan sifat antropologi itu sendiri dapat memberi pencerahan mengenai bidang antropologi. ABSTRACT Anthropology is an in-depth study of humans, including all aspects of their lives and culture. It includes observations in terms of culture, language, beliefs, customs, and the way of life of people. In anthropology, we study how humans interact with their physical and social environment, as well as how cultural and social developments affect human identity and behavior. Anthropology plays an important role in helping to understand human history and development from the past to the present. It also examines the differences between human groups from various cultures and backgrounds, as well as how factors such as history, religion, and the natural environment affect their lives and culture. By using methods of field research and data analysis, anthropology helps us identify patterns and patterns in human societies and contributes to a better understanding of cultural diversity and differences between human groups around the world. This article is about the introductory anthropology course offered in the Bachelor of Applied History Program at UUM. A brief description of the definition, the history of the early emergence of the field of anthropology, the main subfields of anthropology, why it is necessary to study anthropology and the nature of anthropology itself can enlighten the field of anthropology.