IMPLIKASI GERAKAN PEMISAHAN TERHADAP POLITIK PERLIS ABAD KE-19 DAN KE-20: (The Implication Of The Secession Movement On The Politics Of Perlis Of The 19th And 20th Centuries) (Applied History Journal of Merong Mahawangsa, 2024)
Kajian ini membincangkan tentang gerakan pemisahan oleh Perlis dari Kedah bermula pada abad ke-19 & 20. Istilah dalam kajian ini menggunakan terma “secession” merujuk kepada tindakan Perlis yang mahu memisahkan dirinya daripada kuasa pusat untuk memperoleh autoriti pemerintahan sendiri. Objektif yang ingin dicapai dalam penyelidikan ini adalah untuk mengkaji gerakan pemisahan Perlis dari Kedah dan kesan terhadap aspek politik di Perlis. Penyelidikan ini menggunakan kaedah sejarah dengan pendekatan kuantitatif dan kualitatif berpandukan kepada sumber primer dan sekunder. Dapatan penyelidikan ini menunjukkan agenda pemisahan oleh Perlis yang melibatkan Siam dan British telah mempengaruhi sistem politik dan pentadbirannya. Melalui penerimaan Penasihat Kewangan di Perlis, organisasi gerakan pemisahan negeri ini semakin mantap jika dibandingkan dengan gerakan pemisahan di tempat-tempat lain. Namun, dalam aspek pentadbiran dilihat urus tadbir negeri Perlis masih melibatkan Kedah terutamanya berkaitan hal ehwal jabatan-jabatan kerajaan tertentu.ABSTRACTThis study discusses the secession movement by Perlis from Kedah beginning in the 19th & 20th centuries. The term in this study uses "secession" to refer to the action of Perlis who wanted to separate itself from the central power to gain self-governing authority. The objective to be achieved in this research is to study the separation movement of Perlis from Kedah and the impact on the political issues. This research uses historical methods with quantitative and qualitative approaches guided by primary and secondary sources. The findings of this research show that the secession agenda by Perlis involving Siam and British have influenced its political and administrative system. Through the acceptance of the Financial Adviser in Perlis, the organization of the secession movement in the state has become stronger compared to the other places. However, in terms of administration, it is seen that Perlis state governance still involves Kedah, especially concerning the affairs of certain government departments.