KESELAMATAN TENAGA DAN DASAR LUAR CHINA TERHADAP LAUT CHINA SELATAN: PERSPEKTIF SEJARAH MALAYSIA: (Energy Security and China’s Foreign Policy Towards the South China Sea: Malaysia's Historical Perspective) (Applied History Journal of Merong Mahawangsa, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti kepentingan keselamatan tenaga dalam menentukan tingkah laku dasar luar China terhadap Laut China Selatan, khususnya berkaitan dengan tuntutan bertindih ke atas Kepulauan Spratly dan Paracel serta isu keselamatan di Selat Melaka. Kajian ini menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi pembentukan dasar luar China terhadap Laut China Selatan dengan meneliti kedua-dua dimensi sistemik dan domestik. Untuk memudahkan pemahaman, faktor-faktor yang mempengaruhi dasar luar China dibahagikan kepada dua dimensi utama: faktor sistemik dan faktor domestik. Kaedah kajian yang digunakan adalah kajian kepustakaan. Hasil kajian menunjukkan bahawa walaupun tekanan sistemik memainkan peranan penting dalam menentukan hala tuju dasar luar China terhadap Laut China Selatan, keselamatan tenaga merupakan faktor yang paling kritikal dalam pembentukan dasar luar China di rantau ini.ABSTRACTThis study examines the role of energy security in shaping China's foreign policy toward the South China Sea, with a particular focus on the historical perspective of Malaysia. The overlapping claims in the Spratly and Paracel Islands and security issues in the Straits of Malacca are key elements in Malaysia-China relations. The analysis is based on two main dimensions: systemic and domestic factors. The study also explores how Malaysia's history, particularly the role of the Straits of Malacca as a global trade route since the Malacca Sultanate, has influenced maritime security strategies in the region. The findings indicate that energy security is a critical factor in shaping China's foreign policy, although systemic pressures also play a significant role. Malaysia holds a pivotal position in the complex geopolitical context of this strategic interaction with China.