SELAYANG PANDANG PEMBINAAN MALAYSIA YANG TERBILANG : (Understanding The Evolution of Building a Distinguished Malaysia) (Applied History Journal of Merong Mahawangsa, 2025)
Makalah ini membincangkan mengenai evolusi pembinaan Malaysia yang terbilang. Kepelbagaian etnik menjadi kekuatan Malaysia yang telah berakar umbi sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Orang Melayu memiliki kekayaan melalui penglibatan mereka dalam industri perlombongan bijih timah sebelum campur tangan British. Polisi British yang bertembung dengan rukun teras Melayu sejak tahun 1874 mengubah komposisi masyarakat dari bersifat serumpun kepada masyarakat majmuk. Perang Dunia Kedua menyebabkan tentera Jepun berkuasa dan diikuti dengan kezaliman komunis. Kesedaran pendidikan membangkitkan nasionalisme dan kompromi kaum dicetuskan bagi menuju ke arah kemerdekaan negara. Perbincangan dalam artikel ini bersandarkan kepada kaedah penyelidikan kepustakaan melibatkan dokumen pejabat kolonial, fail arkib dan sumber sekunder. Hasil penelitian mendapati bahawa kerencaman dan kepelbagaian masyarakat majmuk menjadi kekuatan dalam berkompromi serta merintis jalan ke arah kemerdekaan negara. Kepelbagaian menjadi kekuatan dan perlu dipertahan dan diperteguhkan bagi membina bangsa yang terbilang.ABSTRACTThis paper discusses the evolution of building a distinguished Malaysia. Ethnic diversity has been become the core of Malaysia's strength that has been rooted since the time of the Malay Sultanate of Malacca. The Malays acquired wealth through their involvement in the tin mining industry before British intervention in the Malay states. British policies that clashed with the core principles of the Malay people since 1874 changed the composition of society from a homogeneous to a plural society. World War II brought the Japanese army to power and was followed by communist tyranny thus causing society to be divided. The objective of this study is to examine the process of nation building until the formation of a distinguished Malaysia. Educational awareness raised nationalism and racial compromise was triggered to move towards national independence. The discussion in this article is based on library research methods involving colonial office documents, archive files and secondary sources. The results of the research found that the diversity and diversity of a plural society became a strength in compromising and pioneering the path towards national independence. Diversity is a strength and needs to be defended and strengthened to build a distinguished nation.