ISU SYARIAH DALAM JUAL BELI TIKET PENERBANGAN ATAS TALIAN: ANALISIS PERSPEKTIF GHARAR (International Journal of Islamic Business, 2018)
Perkembangan sains dan teknologi telah memberi kesan terhadap pelbagai urusan transaksi manusia. Ia memudahkan urusan para pengguna di samping dapat menjimatkan masa dan kos. Umpamanya, jual beli tiket penerbangan pada hari ini telah menggunakan kaedah jual beli atas talian secara meluas. Walaupun begitu, transaksi yang dilakukan telah menimbul pelbagai isu. Antaranya kekeliruan dalam pengiklanan, wujudnya caj tambahan yang bersifat tersembunyi dan manipulasi harga. Sehubungan itu, kajian ini membincangkan tentang konsep yang diguna pakai dalam jual beli tiket penerbangan serta isu-isu yang berlaku di samping isu-isu syariah yang berkait rapat dengan urusan jual beli tersebut. Bagi mencapai objektif tersebut, pengkaji menggunakan kajian kepustakaan dan lapangan (temu bual) bagi mengumpulkan data. Data kualitatif daripada kajian kepustakaan dianalisis menggunakan kaedah analisis kandungan manakala data temu bual dianalisis dengan menggunakan kaedah deskriptif. Hasil kajian mendapati bahawa dalam transaksi jual beli tiket penerbangan atas talian terdapat beberapa isu yang timbul dan berdasarkan analisis perspektif syariah, wujudnya unsur gharar pada beberapa keadaan. Justeru, bagi mencapai tahap patuh Syariah dalam proses jual beli tiket penerbangan secara atas talian, unsur tersebut perlu ditangani sebaiknya oleh pengendali syarikat penerbangan. ABSTRACT The development of science and technology had an impact on the various human transactions. It facilitates consumer’s business beside able to save time and cost. For example today, the activity of purchasing flight’s tickets have been widely used online. Nevertheless, this transaction that have taken place have raised many issues. Among them the misleading in advertisment, the existence of additional hidden charges and price manipulation. In this regard, the study will discuss the concepts that are used in airline ticket sales and the issues arise from this transaction as well as the issues that are related to sharī‘ah. In order to achieve this objective, the researchers used library and field studies (interviews) to collect data. The qualitative data from library study was analyzed using the content analysis method while the interview data was analyzed using the descriptive method. The findings found that in online flight ticket deals there were several issues were arised and based on the analysis of the syariah perspective, as well asthe existence of gharar elements in some circumstances. Hence, in order to achieve Shariah-compliant levels in the process of online flight ticket purchase, the element should be handled by airline operators. Keywords: Flight Ticket, Shariah Issues, Gharar, Customer