Budaya Organisasi, Kepuasan Kerja dan Prestasi Kerja Pegawai Polis di Jawa Barat Indonesia: Organizational Culture, Job Satisfaction and Job Performance of Police Officers in West Java, Indonesia (Journal of Business Management and Accounting, 2018)
Kajian mengenai prestasi kerja dan prestasi pekerja di dalam organisasi telah banyak dijalankan tetapi kajian serupa di dalam organisasi pegawai beruniform sukar didapati, khususnya di Jawa Barat Indonesia. Tambahan pula, kebanyakan kajian memberi fokus kepada budaya dalam organisasi berasaskan perniagaan, bukannya organisasi kerajaan badan beruniform. Di samping itu, kajian berkaitan prestasi kerja hampir kesemuanya menggunakan data primer berdasarkan persepsi responden. Data sedemikian mempunyai kelemahan kerana terdapat unsur bias yang menguntungkan diri sendiri (self-serving bias), di mana responden berkecenderungan untuk memberi penilaian yang lebih tinggi terhadap prestasi mereka sendiri. Kajian ini melibatkan prestasi individu (pegawai polis) di dalam organisasi polis di Indonesia. Dalam kajian ini, penilaian majikan digunakan untuk menentukan prestasi kerja pekerja di dalam organisasi. Dengan mengambil kepuasan kerja pegawai polis sebagai faktor mediasi, dimensi-dimensi budaya organisasi (motivasi, ganjaran dan saling-percaya) dianalisis untuk mengetahui pengaruhnya terhadap prestasi kerja berdasarkan nilai prestasi sebenar yang diberikan oleh majikan, bukannya persepsi pekerja itu sendiri. Analisis faktor menunjukkan bahawa dua dimensi kepuasan kerja iaitu (i) dimensi faedah dan (ii) dimensi hubungan di antara staf di dalam organisasi memediasi hubungan di antara budaya organisasi (dimensi motivasi, ganjaran dan saling-percaya) dan prestasi kerja pegawai polis di Indonesia. Dapatan analisis ini menunjukkan terdapat perbezaan dengan model hubungan di antara budaya organisasi dan prestasi kerja bagi penjawat awam, khasnya pegawai polis and begitu juga dengan faktor mediasi, kepuasan kerja.