KEBIJAKSANAAN DAN STRATEGI KEUSAHAWANAN ISLAM PASCA COVID-19 (Post Covid-19 Islamic Entrepreneurial Wisdom and Strategy) (Journal of Business Management and Accounting, 2023)
Pandemik Covid-19 yang melanda pada awal tahun 2020 telah memberi impak besar kepada majoriti usahawan di Malaysia. Situasi pandemik yang berlarutan sejak tahun 2020 ini telah mencetuskan kelembapan ekonomi negara terutama kepada peniaga dan usahawan mikro, kecil dan sederhana. Pendekatan strategik dan dinamik yang ditekankan dalam agama Islam dilihat dapat memberi penyelesaian kepada individu dan usahawan yang berhadapan dengan kemelut ekonomi ketika dan pasca pandemik Covid-19. Kajian konseptual digunakan bagi mengenal pasti konsep kebijaksanaan strategi tokoh Islam iaitu dari sudut prinsip, etika, pengetahuan dan spiritual bagi menyelesaikan permasalahan pengurusan perniagaan dalam mendepani isu pandemik Covid-19. Kaedah dokumentasi digunakan untuk mendapatkan data yang berkaitan dengan kebijaksanaan strategi tokoh Islam dengan merujuk kepada Al-Quran, Hadis dan sejarah Islam sebagai sumber autentik dalam membina konsep ini. Strategi yang dibentuk ini mengutarakan kebijaksanaan tindakan usahawan Islam berteraskan panduan Illahi melalui prinsip, etika, pengetahuan dan spiritual. Kesimpulannya, konsep strategi yang diketengahkan dalam kajian ini wajar diikuti oleh para usahawan Muslim masa kini untuk menempa kejayaan berteraskan perspektif Islam dalam menguruskan diri, organisasi serta perniagaan.ABSTRACTThe Covid-19 pandemic that hit in early 2020 has had a major impact on the majority of entrepreneurs in Malaysia. The pandemic situation that has persisted since 2020 has triggered a slowdown in the country’s economy, especially for micro, small and medium traders and entrepreneurs. The strategic and dynamic approach emphasized in Islam is seen to provide solutions for individuals and entrepreneurs faced with economic turmoil during and after the Covid-19 pandemic. Conceptual study is used to identify the concept of wisdom and strategy of Islamic figures from the perspective of principles, ethics, knowledge and spirituality to solve business management problems in responding to the Covid-19 pandemic issues. The documentation method is used to obtain data related to the strategic wisdom of Islamic figures by referring to the Al-Quran, Hadith and Islamic history as authentic sources in building this concept. This formed strategy expresses the wisdom of the actions of Islamic entrepreneurs based on divine guidance through principles, ethics, knowledge and spirituality. In conclusion, the strategy concept highlighted in this study should be followed by Muslim entrepreneurs today to forge success based on an Islamic perspective in managing themselves, organizations and businesses.Keywords: Covid-19 pandemic, strategy, Islamic entrepreneurship, wisdom, small and medium entrepreneurs.