(untitled) (Journal of Business Management and Accounting, 2015)
Emas merupakan mineral atau galian asli yang sering mendapat permintaan yang tinggi di kalangan masyarakat. Iabukan sahaja disebabkan oleh sifatnya yang padat, lembut, berkilat dan mudah ditempa serta mulur malahan ia juga dapat disimpan sebagai satu bentuk pelaburan dan menjadi simbol kekayaan kepada pemiliknya. Artikel ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti tentang faktor-faktor yang mempengaruhi turun naik harga emas dalam pasaran. Selain itu, artikel ini juga akan menjawab persoalan tentang harga emas yang kekal tinggi dalam pasaran walaupun harganya sentiasa mengalami turun naik serta mengenal pasti usaha-usaha yang perlu dilakukan untuk mendapatkan sumber baharu emas supaya pengeluarannya dapat ditingkatkan bagi memenuhi permintaan masyarakat. Akhir sekali kajian ke atas pengalaman YaPEIM dalam produksi emasnya juga turut dibincangkan dalam artikel ini. Bagi mencapai tujuan tersebut, data dan maklumat yang diperoleh daripada data primer akan dianalisis supaya isu-isu yang timbul dapat ditangani dengan sewajarnya. Hasil daripada analisis ini akan dapat dijadikan sebagai panduan kepada masyarakat khususnya yang ingin memiliki atau yang telah memiliki emas untuk mengetahui manfaat yang diperoleh apabila menyimpan emas untuk pelbagai tujuan pada masa akan datang.