KEMISKINAN B40 DAN PURATATEMPOH MASA KELUAR (AVERAGE EXIT TIME) DARIPADA KEMISKINAN: KAJIAN KES ISI RUMAH B40 DI DAERAH KUBANG PASU KEDAH (Journal of Economics and Sustainability, 2021)
Kajian kes ini mengukur tempoh purata masa keluar daripada kemiskanan (average exit time) dalam kalangan B40 di Daerah Kubang Pasu, Kedah. Data yang digunakan adalah data primer yang dikumpul daripada  ketua isi rumah dengan menggunakan borang soal selidik yang berstruktur. Watts indeks diguna pakai bagi mengira tempoh masa keluar daripada kemiskinan. Pengiraan tempoh masa keluar daripada kemiskinan makin pendek sekiranya ketua isi rumah mempunyai pendapatan lain atau pendapatan sampingan dan bayaran pindahan. Bukti menunjukkan bahawa dengan kadar pertumbuhan pendapatan sebanyak lima peratus, tempoh masa untuk keluar daripada kepompong kemiskinan bagi mereka yang mempunyai pendapatan sampingan dan pendapatan daripada bayaran pindahan adalah lebih pendek iaitu 25 tahun berbanding 42 tahun sekiranya mereka tidak mempunyai pendapatan sampingan dan bayaran pindahan. Ini bermakna kedua-dua pendapatan (sampingan dan bayaran pindahan) dapat menjimatkan tempoh masa keluar kemiskinan selama 16 tahun.