(untitled) (Journal of Governance and Development (JGD), 2006)
Islam Hadhari diperkenalkan oleh YAB. Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi selepas beliau dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia. Ia dikatakan sebagai satu konsep lama dan telah diperkenalkan semula ditengah-tengah keadaan globalisasi semasa dan kepentingan nasional Masyarakat Melayu dan kepimpinan serta juga masyarakat Malaysia amnya. Islam Hadhari bertujuan untuk mentafsirkan ajaran-ajaran Islam yang sebenar, dan keperluan kepada lebih pendekatan Islam dalam kehidupan seharian mereka. Artikel ini akan mengupas Islam Hadhari sebagai satu kesinambungan polisi Islam yang telah diterapkan oleh pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad. Di antara perkara–perkara utama yang ditumpukan di dalam artikel ini ialah kemunculan kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi sebagai seorang aktor penting membawa ke tengah polisi tersebut ke dalam suatu pendekatan moden yang lebih kontemporari terhadap Islam Hadhari tersebut, faktor-faktor yang menyumbang kepada penerapan/ perlakasanaan konsep Islam Hadhari, objektif-objektif konsep tersebut, dan seterusnya cabaran-cabaran yang akan terbentang di masa hadapan dalam membuatkan polisi tersebut difahami dengan berkesan di kalangan rakyat pelbagai kaum di Malaysia.