Nota Penyelidikan/Research Notes Penyertaan Agama Warga Tua Rumah Seri Kenangan Malaysi (Jurnal Pembangunan Sosial, 2010)
Kajian lepas menunjukkan penyertaan warga tua dalam aktiviti agama bolehmengurangkan aspek negatif yang banyak dalam kehidupan mereka, sepertikemurungan (Kennedy, Howard, Cynthia & Jiming, 1996), atau meningkatkankepuasan hidup (Quadagno, 1999), memberikan makna dalam kehidupan(Elmi Baharuddin, 2008), dan kebanyakan warga tua menganggap agamapenting dalam kehidupan (Wan Ibrahim Wan Ahmad, 2008). Kajian-kajian ini,kecuali kajian Elmi Baharuddin, dilakukan ke atas warga tua dalam komuniti,bukan warga tua yang tinggal di Rumah Seri Kenangan. Banyak persoalanboleh ditimbulkan tentang penyertaan warga tua yang tinggal di Rumah SeriKenangan dalam aktiviti agama. Tidak ada jawapan yang jelas yang bolehdiutarakan tentangnya.Maklumat dalam nota penyelidikan ini diambil daripada hasil awalprojek penyelidikan dengan Kod Projek: UKM-PP-04-FRGS0005-2006/04,bertajuk â€œPenyertaan Agama, Konsep Kendiri dan Keperluan KaunselingWarga Tua Rumah Seri Kenangan di Malaysiaâ€. Kajian tersebut bertujuanmenganalisis penyertaan warga tua dalam amalan agama, mengenal pastikonsep kendiri warga tua dan mengenal pasti indikator yang menunjukkanwarga tua memerlukan perkhidmatan kaunseling di Rumah Seri Kenangan.Tumpuan penyelidikan itu adalah ke atas warga tua yang tinggal diRumah Seri Kenangan (RSK). Warga tua ialah individu yang berumur 60 tahundan ke atas. Pengertian ini berasaskan resolusi Perhimpunan Dunia Bangsa-Bangsa Bersatu World Assembly on Aging yang pertama tentang penuaan yangdiadakan di Vienna pada tahun 1982. Dalam perhimpunan tersebut, umurâ€œ60 tahun dan lebihâ€ digunakan sebagai had umur dalam menentukan trendpenuaan, walaupun kebanyakan negara maju menggunakan had umur 65 tahundan lebih dalam menentukan trend penuaan mereka.