Voluntary Sex, Rape and Incest among Unmarried Pregnant Female Adolescents in Malaysia (Seks Sukarela, Rogol dan Sumbang Mahram dalam kalangan Remaja Perempuan Hamil tanpa Nikah di Malaysia) (Jurnal Pembangunan Sosial, 2019)
Unmarried pregnancy among adolescents is a concern for all. This problem is misunderstood and is often associated solely with free sex or voluntary sex outside of marriage. However, the prevalence of unmarried pregnancy among female adolescents also resulted from rape and incest. Understanding the causes of adolescent pregnancy is crucial because it will give a different perspective. In addition, the way how to tackle this problem and the effects on female adolescents involved are also different. Hence, this article attempts to discuss the issues of voluntary sex, rape, and incest among unmarried pregnant female adolescents in Malaysia. This article is also hopefully can enhance the understanding between voluntary sex, rape, and incest that contributes to unmarried pregnancies among female adolescents in Malaysia.AbstrakHamil tanpa nikah dalam kalangan remaja amat membimbangkan semua pihak. Permasalahan ini disalahertikan dan sering dikaitkan semata-mata dengan perlakuan seks secara rambang atau seks sukarela di luar pernikahan. Namun demikian, kejadian hamil tanpa nikah dalam kalangan remaja juga turut disebabkan oleh kes rogol dan sumbang mahram. Pemahaman mengenai punca kehamilan remaja amat penting kerana akan memberikan pandangan yang berbeza. Selain daripada itu, cara mengatasi masalah ini dan kesan yang dihadapi oleh para remaja yang terlibat juga berbeza. Oleh hal yang demikian, artikel ini akan cuba membincangkan isu mengenai seks sukarela, rogol dan sumbang mahram yang berlaku dalam kalangan remaja hamil tanpa nikah di Malaysia. Artikel ini juga diharapkan dapat meningkatkan pemahaman dan perbezaan antara seks sukarela, rogol dan sumbang mahram yang menyumbang kepada kehamilan tanpa nikah dalam kalangan remaja wanita di Malaysia.Kata kunci: Seks sukarela, rogol, sumbang mahram, remaja, hamil tanpa nikah.