TINGKAH LAKU MENCEDERAKAN DIRI SENDIRI DALAM KALANGAN REMAJA: SATU KAJIAN KONSEPTUAL (Jurnal Pembangunan Sosial, 2022)
Makalah ini membincangkan mengenai fenomena tingkah laku remaja mencederakan diri sendiri. Kes tingkah laku remaja mencederakan diri sendiri ini sememangnya wujud, dan jumlahnya semakin meningkat setiap tahun seiring laporan masalah kesihatan mental dalam kalangan kanak-kanan dan remaja yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia melalui laporan Statistik Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan. Fenomena ini perlu diberikan perhatian sewajarnya oleh semua pihak terutamanya guru bimbingan dan kaunseling di sekolah supaya Falsafah Pendidikan Negara dapat dicapai dan melahirkan pelajar yang mempunyai kesihatan mental yang baik serta berminda sihat. Oleh itu, makalah ini dihasilkan agar dapat membantu guru bimbingan dan kaunseling memahami fenomena mencederakan diri sendiri dengan lebih lanjut. Makalah ini juga membincangkan mengenai tingkah laku remaja yang mencederakan diri sendiri dan antara faktor-faktor yang menjadi penyebab kepada remaja mencederakan diri sendiri yang selalunya dikaitkan dengan pelbagai simptom psikiatri seperti simptom kemurungan, gangguan keresahan, faktor keluarga dan kehilangan. ABSTRACTThis paper discusses the phenomenon of adolescent self-harming behaviour. Cases of adolescent self-harming behaviour do exist, and the number is increasing every year along with the report of mental health problems among children and adolescents issued by the Malaysian Ministry of Health through the National Health and Morbidity Survey Statistics report. This phenomenon needs to be given due attention by all parties, especially guidance and counselling teachers in schools so that the National Education Philosophy can be achieved and produce students who have good mental health and a healthy mindset. Therefore, this paper was produced in order to help guidance and counselling teachers as well as those who want to understand further the phenomenon of self-harming. paper also discusses the behaviour of teenagers who injure themselves and among the factors that are the cause of teenagers self-harming which is often associated with various psychiatric symptoms such as depressive symptoms, anxiety disorders, family factors and bereavement.