(untitled) (Jurnal Pembangunan Sosial, 2023)
Keganasan rumah tangga merupakan satu fenomena global dalam masyarakat sejak sekian lama yang begitu kompleks dan perlu ditangani dengan sebaiknya. Artikel ini cuba membincangkan salah satu hasil dapatan daripada keseluruhan kajian yang dilaksanakan bagi meneliti isu penderaan ekonomi dan kesejahteraan kewangan mangsa keganasan rumah tangga. Ia cuba meneroka isu ekonomi yang dihadapi oleh wanita yang menjadi mangsa keganasan rumah tangga daripada perspektif pengamal yang mengendalikan keskes sebegini. Data kajian kualitatif ini diperoleh semasa temubual dan perbincangan kumpulan berfokus (FGD) dilaksanakan dengan menggunakan analisis tematik. Seramai lima belas orang kakitangan atau pengamal di Jabatan Kebajikan Masyarakat telah diminta untuk berkongsi pengalaman mereka berkenaan isu pengendalian kes mangsa keganasan rumah tangga serta konflik kewangan dan kesejahteraan ekonomi wanita yang menjadi mangsa penderaan. Hasil kajian mendapati bahawa isu-isu penderaan ekonomi dan kewangan tertumpu kepada isu pekerjaan dan sumber pendapatan serta kebergantungan si pelaku dan mangsa, isu gaya hidup negatif pelaku dan kawalan pelaku kepada sumber kewangan yang dijana oleh mangsa. ABSTRACT Domestic violence has been a global phenomenon in society for ages. It is so complex and needs to be dealt with accordingly. This paper tries to discuss one of the findings from the overall, bigger study that was carried out to examine the issue of economic abuse and the financial well-being of victims of domestic violence. It attempts to explore the issues faced by victims of domestic violence from the perspective of practitioners who handle such cases. The data of this qualitative study was obtained during interviews and focus group discussions (FGD) conducted using thematic analysis. A total of fifteen staff members or practitioners in the Department of Social Welfare were asked to share their experiences in handling cases of domestic violence victims as well as financial conflicts and the economic well-being of abuse victims. The results of the study found that the issues of economic and financial abuse are focused on the issue of employment and source of income as well as the dependency of the perpetrator and the victim, the issue of the perpetrator’s negative lifestyle and the perpetrator’s control over the financial resources generated by the victim.