(untitled) (Jurnal Pembangunan Sosial, 2023)
Kajian ini memberikan tumpuan kepada isu kesihatan mental dan tahap motivasi dalam kalangan anggota Palapes (Pasukan Latihan Pegawai Simpanan) Universiti Utara Malaysia (UUM). Terdapat tiga elemen utama bagi kesihatan mental iaitu kemurungan, kebimbangan dan tekanan yang telah dikenalpasti hubungannya dengan motivasi intrinsik dan motivasi ektrinsik. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti tahap kesihatan mental dan motivasi di kalangan anggota Palapes UUM. Selain itu, kajian ini juga menguji perbezaan tahap kesihatan mental dan motivasi berdasarkan jantina. Objektif terakhir adalah untuk mengkaji hubungan antara kesihatan mental dan motivasi dalam kalangan anggota Palapes UUM. Kajian ini berbentuk kuantitatif dengan melibatkan soal selidik sebagai instrumen kajian. Skala Kemurungan, Kebimbangan, dan Tekanan (Depression, Anxiety dan Stress Scale -DASS-21) digunakan untuk mengukur tahap kesihatan mental di kalangan anggota Palapes UUM manakala Students Work Preference Inventory (SWPI) digunakan untuk mengukur tahap motivasi pelajar. Seramai 152 responden dipilih secara persampelan bertujuan daripada tiga pasukan Palapes di UUM iaitu Darat, Laut dan Udara. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan perisian Statistical Package of Social Sciences (SPSS) versi 29. Analisis yang dilakukan termasuk analisis frekuensi, peratusan, ujian-T sampel bebas dan Korelasi Pearson. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap kemurungan, kebimbangan dan tekanan dalam kalangan pelajar Palapes UUM berada pada tahap normal. Tahap motivasi intrinsik adalah tinggi manakala motivasi ektrinsik adalah sederhana. Selain itu, hasil kajian juga menunjukkan terdapat perbezaan tahap kesihatan mental dan motivasi antara lelaki dan perempuan. Kajian ini juga memberikan bukti adanya hubungan positif antara kesihatan mental dan motivasi pelajar. Kesimpulannya, hasil kajian ini dapat digunakan sebagai rujukan oleh pihak-pihak yang terlibat dalam meningkatkan kesedaran terhadap kesihatan mental dan motivasi dalam kalangan pelajar Palapes UUM. ABSTRACT This study focuses on the issues of mental health and motivation among members of Palapes (Reserve Officer Training Team) at Universiti Utara Malaysia (UUM). This study focuses on three elements of mental health namely depression, anxiety and stress and their relationship with intrinsic motivation and extrinsic motivation. The objective of this study is to identify the level of mental health and motivation among Palapes UUM members. In addition, this study also tested differences in the level of mental health and motivation based on gender. The final objective is to examine the relationship between mental health and motivation among Palapes UUM members. This study uses quantitative methods and uses a questionnaire as a research instrument. Depression, Anxiety and Stress Scale (Depression, Anxiety and Stress Scale -DASS-21) is used to measure the level of mental health among Palapes UUM members while the Students Work Preference Inventory (SWPI) is used to measure the level of student motivation. A total of 152 respondents were purposefully selected from the three Palapes services at UUM, namely Land, Sea and Air. The data obtained was analyzed using the Statistical Package of Social Sciences (SPSS) software version 29. The analysis performed included frequency analysis, percentage, independent sample T-test and Pearson Correlation. The findings of the study show that the level of depression, anxiety and stress among Palapes UUM students is at a normal level. The level of intrinsic motivation is high while extrinsic motivation is moderate. In addition, the results of the study also show that there is a difference in the level of mental health and motivation between men and women. This study also provides evidence of a positive relationship between mental health and student motivation. In conclusion, the results of this study can be used as a reference by parties involved in raising awareness of mental health and motivation among Palapes UUM students.