Pencapaian Perlaksanaan Program ODP di Malaysia (Achievement ODP Program Implementation in Malaysia) (Jurnal Pembangunan Sosial, 2019)
Pelbagai pendekatan telah dilakukan oleh Jabatan Penjara Malaysia sebagai institusi bertanggungjawab secara khusus dalam pemulihan banduan untuk membantu dalam membina kembali diri mereka agar dapat berperanan semula dalam masyarakat sama ada sebagai isteri, ibu, anak perempuan, kakak, pekerja, dan lain lain. Antara pendekatan diperkenalkan oleh Jabatan Penjara iaitu Sistem Parol yang memainkan peranan penting dalam memastikan banduan yang dibebaskan secara Parol dapat kembali kepada masyarakat sebagai seseorang yang berguna kepada negara dan mematuhi undang-undang yang sedia ada. Oleh itu artikel akan membincangkan mengenai sejauh manakah pencapaian perlaksanaan program Orang Di parol (ODP) yang dilaksanakan oleh Jabatan Penjara Malaysia khususnya di Bahagian Parol dan Perkhidmatan Komuniti berdasarkan kepada kajian yang dilakukan terhadap Pegawai Penjara (40 orang sampel) di bahagian tersebut. Hasil kajian menunjukkan tahap keberkesanan perlaksanaan Program ODP amat memberi kesan yang positif kepada ODP. Namun walaupun berkesan terdapat juga kelemahan-kelemahan dan cabaran-cabaran dalam perlaksanaan program ODP menurut responden. Oleh itu, pihak penjara perlulah sentiasa membuat penambahbaikan Sistem Parol dari masa ke semasa agar terus relevan dengan perubahan zaman supaya menjadi lebih komprehensif dan efesien.AbstractVarious approaches have been taken by the Malaysian Prisons Department as an institution specifically responsible for the rehabilitation of prisoners to assist in rebuilding themselves so that they can play a role again in society whether as wives, mothers, daughters, sisters, employees, and others. Among the approaches introduced by the Prisons Department is the Parole System which plays an important role in ensuring that prisoners released by Parole can return to society as someone who is useful to the country and complies with existing laws. Therefore, the article will discuss the extent to which the implementation of the implementation of the ODP program implemented by the Malaysian Prisons Department, especially in the Parole and Community Services Division based on the study conducted on Prison Officers (40 people sample) in that division. The results show that the level of effectiveness of the implementation of the ODP Program has a very positive impact on the ODP. However, although effective, there are also weaknesses and challenges in the implementation of the ODP program according to the respondents. Therefore, the prison must constantly make improvements to the Parole System from time to time in order to remain relevant to the changing times to be more comprehensive and efficient.Keywords: ODP program, parole system, achievement.