HALANGAN UNTUK MENCAPAI KESEIMBANGAN ANTARA KERJAYA DAN KEHIDUPAN WANITA BEKERJA DI SEKTOR AWAM: (Barries to Achieving Work-Life Balance among Working Women in the Public Sector) (Jurnal Pembangunan Sosial, 2022)
Setiap tahun Malaysia kehilangan tenaga kerja yang sangat berharga kerana konflik keluarga-kerjaya yang dihadapi oleh wanita-wanita muda yang sudah berkahwin. Banyak kajian mendapati bahawa ibu muda yang bekerja mempunyai kesukaran untuk mengimbangi antara pekerjaan dan kehidupan keluarga (Delina & Raya, 2013; Pradhan, 2016 dan Boushey, 2016). Terdapat pelbagai faktor yang mendorong fenomena tersebut. Faktor-faktor lain yang juga menyumbang kepada masalah ini ialah penyediaan yang tidak cukup dari segi fasiliti, perkhidmatan dan prasarana yang sesuai untuk menyokong keperluan wanita dalam mencapai keseimbangan kehidupan kerja dan pekerjaan. Keseimbangan kehidupan dan pekerjaan adalah penting untuk meningkatkan kebahagiaan serta kualiti hidup keluarga mereka dan seterusnya mempengaruhi produktiviti dan kreativiti mereka dalam pekerjaan. Melalui sistem sokongan yang lebih baik sebenarnya akan memberi banyak pilihan untuk wanita memilih untuk kekal dalam sektor pekerjaan walaupun harus menjaga anak-anak dan menguruskan kehidupan keluarga mereka. Oleh itu, kertas kerja ini akan membincangkan halangan-halangan yang menyumbang kepada masalah untuk mencapai keseimbangan kerja-kehidupan wanita yang bekerja di Kedah. Kaedah kajian ini adalah secara temubual. Kajian ini melibatkan responden dalam kalangan kakitangan pentadbiran dan staf sokongan di sektor awam. Kepentingan kajian adalah, dapat membantu pihak berkepentingan seperti pembuat dasar, pihak pentadbir dan agensi awam serta pelaksana untuk mendapatkan maklumat mengenai pandangan wanita di Kedah dalam konteks keseimbangan kehidupan dan kerjaya mereka. ABSTRACTEvery year Malaysia loses a very valuable workforce due to the family conflicts faced by young married women. Many studies have found that young working mothers have difficulty balancing between work and family (Delina & Raya, 2013; Pradhan, 2016; Boushey, 2016). There are various factors that drive the phenomenon. Other factors that also contribute to this problem are the inadequate provision in terms of appropriate facilities, services, and infrastructure to support the needs of women in achieving work-life balance. Life and work balance is important to increase the happiness as well as the quality of life of their families, and in turn, influence their productivity and creativity in work. A better support system will provide many options for women to choose to remain in the employment sector despite having to take care of children and manage their family life. Therefore, this paper will discuss the barriers that contribute to the problem of achieving a work-life balance for working women in Kedah. The method of this study is the interview. The study involved respondents among administrative staff and support staff in the public sector. The importance of the study is, will be able to help the important parties such as policymakers, administrators, and public agencies as well as implementers to obtain information on the views of women in Kedah in the context of their work-life balance.