MODEL KESIHATAN MENTAL REMAJA LUAR BANDAR DI MALAYSIA: (A Mental Health Model for Rural Adolescents in Malaysia) (Jurnal Pembangunan Sosial, 2024)
Di Malaysia, remaja merupakan kelompok yang sering dikaitkan dengan isu kesihatan mental akibat kurang daya tindak dan terdedah dengan tekanan. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk membina model khusus kepada kesihatan mental remaja, dan ianya berfokus kepada remaja luar bandar. Jika kita lihat, isu remaja di luar bandar menjadi satu agenda penting pembangunan negara kerana mereka sering dikaitkan dengan penglibatan dengan gejala-gejala negatif yang sering menjadi perhatian pihak kerajaan Malaysia. Kajian ini telah melibatkan 385 orang remaja luar bandar daripada Zon Utara Semenanjung Malaysia yang secara sukarela dan mereka telah dipilih menggunakan teknik persampelan bertujuan. Dalam kajian ini, empat alat ukur yang releven dengan isu kesihatan mental remaja telah digunakan iaitu, Skala Kesejahteraan Psikologi oleh Ryff dan Keyes (1995), Skala COPE oleh Carver (1997), Inventori Emosi Bar-On oleh Bar-On (1997) dan Skala Ketara Sedar oleh Brown dan Bryan (2003). Melalui item-item daripada alat ukur ini, pengkaji telah membentuk pelbagai dimensi model menggunakan keadah analisis faktor (exploratory factor analysis). Setelah itu, pengesahan dan kesepadanan data yang diperolehi diukur menggunakan confirmatory factor analysis (CFA) bagi membentuk satu model pengukuran. Berdasarkan analisis kajian, terdapat tujuh faktor yang terbentuk mewakili dimensi kesihatan mental remaja luar bandar iaitu (i) emosi, (ii) penyelesaian masalah (problem -solving), (iii) kesejahteraan intelektual (intellectual wellness), (iv) kerohanian (spirituality), (v) penglibatan sosial (social engagement), (vi) resiliensi dan (vii) tingkah laku (behavioral). Ketujuh-tujuh dimensi model yang terbina ini mewakili mekanisma remaja bertindak dalam menghadapi cabaran isu kesihatan mental. Elemen ini juga dipercayai mampu menjadi pemangkin kepada mengurangkan keterlibatan remaja luar bandar kepada risiko gangguan mental dalam menjalani kefungsian kehidupan. ABSTRACTIn Malaysia, youth is a group often associated with mental health issues due to lack of response and exposure to stress. Therefore, the study aims to build a model specific to adolescent mental health, and it focuses on rural youth. If we look at it, the issue of rural youth is a national change agenda as they are often associated with involvement with negative symptoms that are often of concern to the Malaysian government. The study involved 385 youths from the northern zone of Peninsular Malaysia who volunteered and they were selected using random sampling techniques. In this study, four measuring devices relevant to adolescent mental health issues were used, namely the Psychological Wellbeing Scale by Ryff and Keyes (1995), the COPE Scale by Carver (1997), the Bar-On Emotional Inventory by Bar-On (1997) and Mindfulness Awareness Scale by Brown & Bryan (2003). Through items from the surveying, the researchers formed a model dimension using exploratory factor analysis (EFA). After that, the verification and matching of the data obtained is measured using confirmatory factor analysis (CFA) to form a measurement model. Based on the results of the study there are seven factors that are formed to represent the mental health dimensions of rural adolescents i.e. (i) emotional, (ii) problem solving, (iii) intellectual wellness, (iv) spirituality, (v) social engagement, (vi) resilience and (vii) behavioral. The seven dimensions of this built-in model represent a youth mechanism acting in the face of the challenges of mental health issues. This element is also believed to be a catalyst to reduce the involvement of rural youths to the risk of mental disorders in the course of life functions.