(untitled) (Journal of Technology and Operations Management, 2012)
Teknologi ICT hijau merupakan program mesra alam yang berkaitan dengan kepenggunaan peralatan ICT secara efisien di pejabat. Pada masa kini kajian terhadap aplikasi teknologi ICT hijau di sektor perkhidmatan awam amat kurang diberi perhatian berbanding di sektor swasta. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap pengetahuan di kalangan pekerja tentang kepentingan untuk mengaplikasikan teknologi ICT hijau di pejabat. Dapatan kajian menggunakan temubual secara bersemuka bersama 36 responden dari tiga buah institusi pengajian tinggi awam. Secara keseluruhan, dapatan kajian menunjukkan 54% responden mempraktiskan prosedur teknologi ICT hijau manakala 46% responden tidak mempraktiskannya walaupun secara umumnya mereka mengetahui bahawa institusi mereka mempunyai prosedur untuk mengaplikasi kaedah tersebut. Oleh itu kajian ini menyarankan agar agensi yang berwajib khasnya Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air menjalankan promosi secara intensif ke seluruh sektor awam agar dapat mengurangkan kepenggunaan tenaga dan kos operasi serta dapat menangani isu dunia seperti pemanasan global dan pelepasan berlebihan CO2.