EFIKASI KENDIRI GURU SEBAGAI MEDIATOR TERHADAP HUBUNGAN ANTARA IKLIM SEKOLAH DAN KOMITMEN GURU (Practitioner Research, 2020)
Iklim sekolah yang positif akan menghasilkan modal insan berkualiti tinggi, sementara keberkesanan diri bertindak sebagai pendorong untuk mencapai matlamat. Keberkesanan kedua-dua elemen ini meningkatkan komitmen guru dalam memastikan kejayaan institusi pendidikan. Oleh itu, kajian yang dikembangkan untuk mengkaji hubungan antara iklim sekolah dan komitmen guru, serta hubungan tidak langsung melalui keberkesanan diri sebagai konstruk mediator. Guru dipilih secara rawak dari 18 sekolah menengah berpencapaian tinggi di Kelantan, dengan jumlah keseluruhan 360 responden. Kaedah tinjauan keratan rentas diterapkan untuk mengumpulkan data. Soal selidik terdiri daripada 44 item. Perisian IBM SPSS digunakan untuk menganalisis ujian korelasi dan regresi. Analisis korelasi Pearson mengesahkan hubungan positif dan signifikan antara ketiga-tiga pemboleh ubah, iaitu korelasi lemah untuk iklim sekolah dan komitmen (r = .24, p