HAK WARIS PEMBELI ATAS TANAH LOT LIDI: ANALISIS DARIPADA PERUNDANGAN ISLAM (Inheritance Rights of Purchasers over Lot Lidi Land: An Analysis from the Perspective of Islamic Law) (UUM Journal of Legal Studies, 2025)
Pemilikan Tanah Lot Lidi berlaku pada hari ini akibat daripada desakan dan keperluan untuk memiliki hartanah sendiri khususnya bagi mendirikan rumah. Manipulasi hartanah semasa untuk tujuan perumahan menyebabkan harga hartanah dan rumah melambung tinggi. Justeru, dengan harga tanah yang lebih murah, lokasi yang berdekatan dengan sanak saudara dan pemilik asal merupakan seorang yang dikenali, kecenderungan seseorang untuk memiliki Tanah Lot Lidi tidak dapat dielak lagi. Bentuk pemilikan ini bercanggah dengan Kanun Tanah Negara Akta 828, yang melaksanakan Sistem Torrens, di mana pendaftaran adalah segala-galanya. Kesannya, ia bercanggah dengan amalan Lot Lidi melalui Surat Ikatan Amanah, dan menghalang pengeluaran dokumen hak milik. Akibatnya, ia tidak mempunyai pengiktirafan undang-undang dan terdedah kepada penipuan. Kajian ini menyelidik status undang-undang bagi urusniaga tanah Lot Lidi daripada perspektif KTN Akta 828 dan undang-undang Islam. Ia juga meneroka hak dan remedi yang tersedia untuk waris pembeli tanah Lot Lidi di bawah kedua-dua rangka kerja undang-undang kontemporari dan pandangan Islam. Metodologi kajian adalah secara kualitatif dengan data-data dikumpulkan secara deskriptif melalui kajian kepustakaan dan berdasarkan kes-kes perundangan. Analisis pula dilakukan secara analisis kandungan dengan berdasarkan analisis induktif, deduktif dan komparatif. Kajian mendapati Tanah Lot Lidi adalah merupakan kesan daripada kekangan perundangan semasa dan keperluan sosial untuk memiliki hartanah sendiri dengan harga yang jauh lebih murah. Undang-undang dengan jelas tidak memperakukannya kerana ia bercanggah dengan peruntukan KTN Akta 828. Bagaimanapun dalam undang-undang Islam, pembelian tersebut memberikan hak yang jelas melalui Surat Ikatan Amanah yang memenuhi kehendak sesebuah akad jual beli. Walaupun pembeli tidak diberikan dokumen hak milik, warisnya berhak untuk mewarisi hartanah tersebut selepas kematiannya berdasarkan akad yang sah.ABSTRACT Ownership of the “Tanah Lot Lidi” occurs today as a result of the insistence and need to own real estate, especially to build a family house. The current manipulation of real estate for housing purposes causes real estate and house prices to skyrocket. Therefore, with a cheaper land price, a location close to relatives and the original owner being a well-known person, the tendency of a person to own “Tanah Lot Lidi” cannot be avoided anymore. This form of ownership conflicts with the National Land Code Act 828, which implements the Torrens System, where registration is paramount. As a result, it contradicts the practice of Lot Lidi under a Trust Deed, preventing the issuance of a title document. Consequently, it lacks legal recognition and is susceptible to fraud. This study investigates the legal status of Lot Lidi land transactions from the perspectives of the National Land Code Act 828 and Islamic law. It also explores the rights and remedies available to the heirs of Lot Lidi land purchasers under both contemporary legal frameworks and Islamic viewpoints. The research methodology is qualitative, with data collected descriptively through a literature review and based on legal cases. The analysis is done in a content analysis based on inductive, deductive, and comparative analysis. The study found that “Tanah Lot Lidi” is a result of the current legal constraints and the social need to own real estate at a much cheaper price. The law does not recognize it because it conflicts with the requirements of the National Land Code Act 828. However, in Islamic law, the purchase gives clear rights through a trust deed that meets the requirements of a sales contract. Even if the buyer is not given title documents, his heirs are entitled to inherit the property after his death based on the valid contract.Keywords: National Land Code, lot lidi, land, Islamic law, Torrens system, registration, indefeasibility of title.